Γνωρίζουμε ότι είναι καλό και υγιεινό να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στην διατροφή μας. Όμως πώς θα διαλέξουμε το καλύτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Το εργαστήριο μας παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για ανάλυση ελαιολάδου και αξιολόγηση της ποιότητας του.

Συγκομιδή ελαιολάδου:

Όταν παράγουμε λάδι από πλήρως ωριμασμένους καρπούς (ελιές) δεν παίρνουμε κατ’ ανάγκη καλύτερης ποιότητας λάδι. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά όταν προέρχεται από άγουρους καρπούς. Το ελαιόλαδο εμφανίζει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από άλλα λάδια, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η σωστή περίοδος για συγκομιδή εξαρτάται από τις μεταβολές του καιρού εντός του χρόνου.

Συντήρηση ελαιολάδου:

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να προφυλάσσεται από οξειδωτικούς παράγοντες και να μην έρχεται σε επαφή με πιθανούς επιμολυντές. Οι οσμές, το φως και η θερμότητα επηρεάζουν τις ιδιότητες του οπότε είναι σημαντικό να προσέχουμε πως το διατηρούμε.

Χρώμα ελαιολάδου:

Το χρώμα του λαδιού κυμαίνεται από πράσινο έως κίτρινο. Συνήθως το πιο πράσινο είναι το πιο φρέσκο και το πλουσιότερο σε χλωροφύλλη, χρωστική που μειώνεται με τον καιρό. Όταν είναι κίτρινο είναι πλουσιότερο σε καροτίνη και είναι εξίσου καλό με το πράσινο. Το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στο λάδι υποδηλώνει οξείδωση (τάγγιση) και δεν προτείνεται η κατανάλωση του.

Γιατί το λάδι μας καίει το στόμα;

Η αίσθηση καψίματος που δημιουργεί το ελαιόλαδο τις περισσότερες φορές οφείλεται στην  χαμηλή οξύτητα  και ότι βγήκε προσφάτως από το ελαιοτριβείο. Στο εργαστήριο μετράμε την οξύτητα για να υπολογίσουμε την περιεκτικότητα σε οξέα και κατ’ επέκταση την ποιότητα του προϊόντος. Όσο μεγαλώνει η οξύτητα ενός ελαιολάδου υποβαθμίζεται η ποιότητα του. Λάθη στις παραγωγικές πρακτικές όπως χρήση υπερβολικά ώριμων καρπών και αποθήκευση των καρπών για περισσότερο χρόνο μέχρι την επεξεργασία αυξάνουν την οξύτητα.

Τα εργαστήρια της ArC Labs διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και το προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία για την διεξαγωγή των αναλύσεων ελαιολάδου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα πακέτα αναλύσεων που παρέχουμε.