Στις Φιλιππίνες ο κοκοφοίνικας ονομάζεται “Το δέντρο της ζωής” και στην Μαλαισία “Το δέντρο με τις χίλιες χρήσεις”. Πραγματικά ο καρπός του κοκοφοίνικα, η γνωστή καρύδα, είναι ένας θησαυρός για τον άνθρωπο.Εξαιτίας των υψηλών ποσοστών του σε κορεσμένα λιπαρά το έλαιο καρύδας είναι σχεδόν απαγορευτικό για μία ισορροπημένη διατροφή καθώς σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους και παχυσαρκία. Ωστόσο, τα κορεσμένα λιπαρά που καθιστούν το λάδι βλαβερό για βρώση, είναι πολύ επιθυμητά να υπάρχουν όταν το έλαιο προορίζεται για χρήσεις εκτός κουζίνας.

Οι ευρέως διαδεδομένες χρήσεις της καρύδας αφορούν την περιποίηση του σώματος και του δέρματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως το έλαιο καρύδας είναι από τα κύρια συστατικά των καλλυντικών και κυρίως αυτών που χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και των διακοπών. Όμως, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου δεν εξαντλούνται στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Η ενσωμάτωση του “coconut oil” σε αντηλιακά και ενυδατικές κρέμες έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες, με χαρακτηριστικές τις παρακάτω:

    • Επούλωση εγκαύματος: Εξαιτίας του υψηλού ποσοστού κορεσμένων λιπαρών οξέων βοηθάει στην ανάπλαση του δέρματος και την γρηγορότερη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
    • Καταπραϋντικό: Η χρήση σκευασμάτων “coconut” μπορεί να μειώσει τη φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
    • Ψυχική τόνωση: Μελέτες έχουν δείξει πως τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου συμβάλλουν στην αύξηση της εστίασης και την βελτίωση της ψυχικής υγείας.
    • Εξισορρόπηση Ορμονών: Τα λιπαρά οξέα της καρύδας προάγουν την ομαλή παραγωγή ορμονών.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που κάθε καλοκαίρι κυριαρχεί στις παραλίες, στα pool parties και στα beach bars το γνωστό “άρωμα καρύδας”.