Το Σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην βιολογία του οργανισμού των θηλαστικών. Είναι το βασικό συστατικό μίας κατηγορίας πρωτεϊνών, των σεληνοπρωτεϊνών. Τυπικός εκπρόσωπος τους είναι το ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο που προστατεύει τις ενδοκυτταρικές δομές από την επιβλαβή οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, σαν ελεύθερο στοιχείο αντιδρά, εντός οργανισμού, με άλλα στοιχεία προστατεύοντάς τον από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων όπως του υδραργύρου, του καδμίου, του σιδήρου και του θαλίου.

selinio arclabs - Σελήνιο: Ποιά τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό;Το Σελήνιο βρίσκεται στη φύση με την μορφή ανόργανων σεληνούχων,
σεληνικών και σεληνώδων ενώσεων του, αλλά κυρίως εντοπίζεται ως πρόσμιξη σε θειούχα και θειικά ορυκτά πολλών μετάλλων. Η περιεκτικότητά του σεληνίου στο γήινο φλοιό δεν είναι ισοκατανεμημένη. Έτσι υπάρχουν εδάφη με υψηλές συγκεντρώσεις σεληνίου, αλλά πιο διαδεδομένα είναι τα εδάφη που παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε σελήνιο. Επίσης, μεγάλες συγκεντρώσεις Σεληνίου μπορούν να συσσωρευτούν από ορισμένα είδη φυτών. Αυτός είναι ο λόγος που μια εδαφολογική ανάλυση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον προσδιορισμό του ιχνοστοιχείου πριν την επιλογή της καλλιέργειας. Η περιεκτικότητα των τροφών σε σελήνιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του εδάφους στο οποίο καλλιεργούνται. Σημαντικές πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια (καρύδια Βραζιλίας περίπου 70-90μg ανά καρπό), η μαγιά μπίρας, το μαύρο ρύζι, το σκόρδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά. Από τροφές ζωικής προέλευσης ο σολομός, ο τόνος, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά είναι καλές πηγές του ιχνοστοιχείου.

Το Σελήνιο, που έχει εδραιώσει την θέση του σαν ένα από τα βασικά ιχνοστοιχεία για την ανθρώπινη υγεία, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή μας και η συνιστώμενη πρόσληψη μέσω της τροφής είναι τα 55-65μg ημερησίως. Το ανώτατο επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα διατροφής έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 200μg. Ήδη από το 1998 η χημική ανάλυση Σεληνίου έχει συμπεριληφθεί στην νομοθεσία (98/83/ΕΚ) σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Η παραμετρική τιμή του είναι 10μg/L.

Στα εργαστήρια της ArC Labs έχουν αναπτυχθεί πρότυπες μέθοδοι χημικής ανάλυσης για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του Σεληνίου σε μία ποικιλία υποστρωμάτων νερού, τροφίμων και εδαφών.