Η Φιπρολίνη είναι μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν εντομοκτόνο ευρέους φάσματος, αφού διαταράσσει το κεντρικό νευρικό σύστημα του εντόμου οδηγώντας σε υπερδιέγερση των νευρών και των μυών, οδηγώντας σε θάνατο από σπασμούς. Aποτελεί το κύριο ενεργό συστατικό σε προϊόντα εξολόθρευσης ψύλλων των οικόσιτων ζώων. Λόγω της ευρείας διάδοσης και χρήσης της, η Φιπρολίνη είναι ένα εκτενώς μελετημένο χημικό όσον αφορά την ανάπτυξη κάποιο βαθμού ανθεκτικότητας στην δράση του αλλά και σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς του επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατατάσσει στην κατηγορία των μέτρια επικίνδυνων παρασιτοκτόνων ενώ η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος την κατηγοριοποιεί στο γκρουπ των πιθανών καρκινογόνων για τον άνθρωπο.

Το θέμα που έχει προκύψει από τις αρχές του Αυγούστου 2017 είναι πως η ουσία Φιπρολίνη εντοπίστηκε, μετά από χημικές αναλύσεις, σε παρτίδες αυγών Ολλανδικής προέλευσης που είχαν ήδη διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, είτε για απευθείας κατανάλωση είτε σαν πρώτη ύλη για παραγωγή τροφίμων. Για τον λόγο αυτό, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους η Γαλλία και η Αγγλία έχουν προβεί σε σειρά ανακλήσεων παρτίδων μολυσμένων αυγών και προϊόντων που μπορεί να έχουν παρασκευαστεί από τα μολυσμένα αυγά.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το εντομοκτόνο αυτό έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται για απεντόμωση σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκαν τα κοτόπουλα και τα αυγά δεν είναι ακόμα γνωστός και έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές με πρωτοβουλία της ολλανδικής κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων πτηνοτροφικών μονάδων για να ρίξουν φως στα αίτια αυτού το σοβαρού ζητήματος δημόσιας υγείας. Ωστόσο, το μείζον θέμα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές, είναι τα επίπεδα συγκεντρώσεων που ανιχνεύτηκε η Φιπρολίνη.