Η σιτρονέλα είναι ένα αιθέριο έλαιο που παραλαμβάνεται με απόσταξη των φύλλων ορισμένων φυτών της οικογένειας Κυμβοπώγων ή όπως είναι τοπικά γνωστό “λεμονόχορτο”. Αν και υπάρχουν πάνω από 50 είδη σε αυτή την οικογένεια φυτών, κανένα δεν φύεται στον ελλαδικό χώρο. Αντίθετα, ευδοκιμούν στην άγρια μορφή τους σε χώρες της Ασίας όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Σρι Λάνκα και επίσης στην Νέα Γουινέα. Εξαιτίας του έντονου εμπορικού ενδιαφέροντος του αιθέριου ελαίου, τα φυτά ονομάζονται σιτρονέλα επίσης.

Το αιθέριο έλαιο της σιτρονέλας αποτελείται από 3 κύρια τερπένια: γερανιόλη, σιτρονελάλη και σιτρονελόλη. Η σύσταση των τερπενίων αυτών ποικίλλει ανάλογα με το υποείδος του φυτού από το οποίο παράγεται το αιθέριο έλαιο. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η παρουσία του τερπενίου λιμονένιο που δίνει και το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Το μίγμα αυτών των συστατικών καθιστά το αιθέριο έλαιο ένα φυσικό εντομοαπωθητικό. Η δράση του εξηγείται επιστημονικά καθώς το μίγμα αυτό των τερπενίων είναι τόσο έντονο που καμουφλάρει τις πραγματικές οσμές που έλκουν τα έντομα και τα δυσκολεύει να εντοπίσουν το στόχο τους.

Το φυτό της σιτρονέλας είναι πολύ αποτελεσματικό στον περιορισμό και την απώθηση εντόμων σε μικρούς οικιακούς κήπους. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών διότι οι συγκεντρώσεις των αιθέριων ελαίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι ελάχιστες. Στον αντίποδα το αιθέριο έλαιο σιτρονέλα έχει κατηγοριοποιηθεί από την αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (USEPA) στην κατηγορία των βιοεντομοαπωθητικών, διότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των κουνουπιών ενώ ταυτόχρονα δεν βλάπτει το ανθρώπινο δέρμα.